Cum contribuie inteligența artificială la progresul general al omenirii?

Încearcă să-ți imaginezi în acest moment viața fără un smartphone, navigarea fără Google Maps sau realizarea unei baze de date fără un program special pentru computer. Nu te-ai mai întoarce la vechea hartă de hârtie sau mormanele de dosare, așa-i? Ce au toate acestea în comun? Dezvoltarea conceptului de inteligență artificială.

De unde începe și unde se termină Inteligența Artificială ?

Inteligența artificială a devenit tot mai populară din punct de vedere tehnologic și cu toții putem simți plutind în unde o adevărată revoluție în curs de desfășurare. În acest moment, Inteligența artificială face pași uriași și pe piață apar tot mai multe aplicații folosite de mașinile autonome, în navigație, în robotică, medicină etc.

Dacă ținem cont de ritmul rapid cu care evoluează, nu cred că exagerez dacă spun că se pare că, în viitorul foarte apropiat, inteligența artificială va influența foarte mult sistemul socio-economic și va redefini modul în care lucrăm, trăim, colaborăm, decidem și acționăm ca indivizi, întreprinderi sau societăți.

Cu toate acestea, conceptul de inteligență artificială nu este unul specific secolului XXI.

Unii oameni s-au gândit la acest viitor pe care îl experimentăm noi acum încă din anii 1950, perioada în care au început să fie dezvoltate computerele pentru a ajuta oamenii în sarcini care țineau de rutină.

Primii pași spre inteligența artificială au fost făcuți sub forma unor sisteme informatice care aveau rolul să efectueze activități repetitive conform programării făcute, apoi au evoluat până au avut capacitatea de a „gândi” singure. La ce ajută asta ? Cel mai mult ajută oamenii de știință pentru a face noi descoperiri și progrese și  a proiecta produse mai performante și servicii mai bune pentru diferite domenii de activitate din întreaga lume.

Un lucru pe care trebuie să-l reții este că Inteligența Artificială este proiectată tot de om, pentru a-i veni în ajutor ca un camarad, nu pentru a concura cu acesta.

Cum ai defini conceptul de Inteligență Artificială dacă i-ai explica asta copilului tău ?

Simplu, Inteligența artificială înseamnă că un computer, de exemplu, poate vedea, procesa și lua decizii în folosul tău, după ce l-ai învățat cum să facă asta. Exact ca un copil care deprinde acasă limbajul, comportamentul și educația, dar apoi evoluează pe cont propriu și devine mai avansat ca tine.

Astfel, sistemele ce au la bază tehnologia AI pot „înțelege” contextul la un nivel de detaliu impresionant, aspect pe care tu ca om nu reușești să îl faci la fel de repede sau de eficient. Acestea pot identifica diferite entități sau elemente precum persoane, nume de persoane, mașini, clădiri sau orice alte obiecte, cu un nivel de precizie din ce în ce mai mare.

Dincolo de asta, inteligența artificială este adesea percepută ca fiind “magică”, dar este departe de a fi așa. În primul rând, înseamnă multă știință și testare. Bine, poate și un dram de magie, fie!

Altfel zis, inteligența artificială înseamnă că mai multe minți luminate au pus la cale un limbaj care este învățat de o mașină (zi-i cum vrei, computer, dispozitiv, program), astfel încât să îndeplinească sarcini complexe, după un set fix de instrucțiuni. Acest lucru se realizează cu ajutorul unor procese de învățare automată, adică o mașină este învățată să rezolve probleme complexe prin intermediul unui proces continuu de tip „încercare – eroare”.

Imaginează-ți o rețea de neuroni virtuali, asemănători cu cei din creierul uman care învață constant că un anumit proces are un anumit rezultat și tot așa. Un sistem de inteligență artificială poate înțelege lumea din jurul nostru prin intermediul unor dispozitive care captează imagini și sunete, dar și cu ajutorul limbajului cu care a fost programat astfel încât să proceseze informația primită și să o prelucreze. Exact cum se întâmplă și la nivelul creierului uman atunci când vede și aude ceva. Procesele neuronale ne spun că ceea ce vedem este o floare sau o jucărie și ceea ce auzim este un cântec de păsări sau un copil plângând, apoi ne dă impulsul de a mirosi floarea sau de a liniști copilul.

Câteva exemple de aplicare a Inteligenței Artificiale în viața de zi cu zi

Am stabilit deja că inteligența artificială, ca entitate generală, ajută la rezolvarea mai rapidă și mai eficientă a unor probleme complexe care, în mod normal, ar lua zile sau chiar luni întregi. Dar hai să învelim acest schelet, puțin.

Un exemplu de produs al inteligenței artificiale este chatbotul, proiectat ca partener al omului. Chiar dacă nu este o ființă umană, acesta este programat cu o serie de algoritmi care-l determină să gândească, să converseze și să perceapă lumea reală la fel de bine ca un companion uman.

Alte produse alte inteligenței artificiale se concentrează pe rezolvarea unei sarcini specifice, mai mărunte, cu ajutorul unui instrument specializat doar pentru asta: recomandarea unui film/carte/joc pe baza unor cuvinte cheie, ajutor pentru conducerea automată, ajutor la operațiunile industriale din fabrici, asistarea medicilor în furnizarea de asistență medicală, chiar și descoperirea de noi medicamente și vaccinuri.

Hai să dăm și câteva exemple mai fanteziste, care nu sunt deloc fantezie. Camioanele autonome, containerele inteligente, taxiurile fără șofer și orașele “inteligente” sunt doar câteva exemple ale noii ere.

Există și aplicații care se pot ocupa de sarcini generale sau sarcini multiple cu o precizie mai mare decât o poate face omul singur. De exemplu, anumite programe ce folosesc inteligența artificială le permit oamenilor să descopere și să învețe mai mult și mai ușor, oferind tuturor acces la conținutul digitalizat al lumii.

Așadar, IA schimbă modul în care construim produse și servicii. De altfel, procesele de fabricație a produselor fizice din multe zone de activitate beneficiază deja de producția bazată pe IA pe liniile de producție, de sisteme automatizate, de un control al calității printr-o simplă apăsare de buton, dar și de îmbunătățire continuă. Asta înseamnă că în viitor vor apărea numeroase roluri și specializări noi – cu accent pe tehnologie și știință sau gândire creativă.

Mihaela Onofrei este expert în prelucrarea limbajului natural și este General Manager și co-fondator al companiei Apollo AI Technologies, specializată în dezvoltarea de chatboți medicali.   

Distribuie:

Citește mai mult

Citește și despre alte știri.